En el marc del Cicle de xerrades Parlem d’història 2018, organitzades per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, el passat 2 de maig es van presentar a la Seu d’Urgell les conclusions de l’estudi que ha realitzat l’historiador Pau Chica. Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell i Lluís Obiols, president de l’Institut d’Estudis Comarcals, van presentar l’acte.

Pau Chica és l’autor d’un petit estudi que tracta sobre unes festes organitzades a la Seu d’Urgell l’any 1911 amb motiu de la commemoració del pas de Calassanç per aquella ciutat. Van ser impulsades pel bisbe d’Urgell, el valencià Joan Benlloch i Vivó, i van tenir un gran ressò, per la quantitat i varietat d’actes organitzats com també pel gran nombre de persones que van mobilitzar.

Joan Benlloch va ser bisbe d’Urgell entre 1906 i 1919, i va deixar un bon record perquè va ser impulsor de la reforma de la Catedral – que realitzà Puig i Cadafalch –, va finalitzar la construcció d’importants carreteres des de la Seu fins a Andorra i Puigcerdà, i també fou un bon promotor de la cultura. Valencià i exalumne de les Escoles Pies, tenia una especial devoció per Sant Josep Calassanç. Per ell el motiu de la festa era molt clar: no deixar en l’oblit la memòria de Sant Josep Calassanç, prevere d’Urgell i fundador de la primera escola gratuïta d’Europa.

Les festes calassàncies van durar una setmana. L’acte principal va ser la inauguració de la placa del carrer dedicat a Sant Josep Calassanç, però no hi van faltar obres de teatre, cercaviles, tómboles, bandes de música, traques, dinar pels pobres, elevació de globus japonesos amb dolços i joguines, serenates, concerts de música, un concurs de curses ciclistes, certamen literari, inauguració d’una placa commemorativa… Es col·locà una làpida en record, feta pel valencià Mariano Benlliure, al pati del palau episcopal. També s’organitzaren diferents tridus i misses, destacant la celebrada per l’arquebisbe de Florència.

Per la qualitat i diversitat dels actes, la gran afluència de personalitats i de públic divers, vingut d’arreu, els ciutadans de la Seu d’Urgell guarden encara un bon record de les festes calassàncies.

Hi assistiren escolapis de totes les províncies espanyoles amb els superiors. El pare Calasanz Rabaza publicà una relació dels fets que es concretaren en el llibre titulat: Memorias de un cronista. Relación de las fiestas que la munificencia del Prelado-Príncipe Dr. Benlloch y el amor de la Escuela Pía dedicaron a san José de Calasanz en Seo de Urgel del 7 al 11 de septiembre de 1911 (València Tip. Moderna, 1912). A més de l’interès per la crònica de les celebracions, paga la pena destacar les diverses fotografies de llocs de la Seu d’Urgell -interiors i exteriors- que avui no existeixen.

Aquest esdeveniment va ser el primer toc per recuperar el mossèn Josep Calassanç que, com a sacerdot, serví el seu bisbat d’Urgell. A partir d’aquí els sacerdots urgellencs l’han considerat un d’ells i entre els escolapis va néixer també l’interès per estudiar i investigar els anys sacerdotals de Calassanç a Urgell.

Fotografies