Com cada any, el 25 d’agost, el poble de Claverol celebra la seva Festa Major en honor de sant Josep Calassanç. És un poble agraït perquè el seu antic rector va fundar una causa pia per distribuir cereals a les famílies necessitades.

Un bon nombre d’escolapis ja coneix aquest lloc perquè és un dels destins de la Ruta Calassància. La nostra casa és la Rectoria, el lloc on residien els sacerdots que formaven l’abadia, és a dir que vivien en comunitat. El rector mossèn Calassanç no s’hi hostatjava, sinó que es quedava al Pont de Claverol, a la casa Motes (avui desapareguda), però hi pujava i es preocupava dels seus feligresos.

Claverol sempre va tenir un poblament escàs i actualment està gairebé deshabitat; la major part de famílies tan sols hi van els caps de setmana o per les vacances. Tanmateix, les tradicions i els records passen d’una generació a una altra. La figura del rector Calassanç es manté ben present. L’assistència de més de trenta persones mostra l’acceptació de la Festa Major.

 

 

 

 

 

 

Aquest any hi hem pujat set escolapis responent a la invitació del poble. El programa ha començat amb una xerrada per presentar per part dels seus autores Joan Florensa i Aniol Noguera el llibre publicat fa pocs mesos Les arrels de l’Escola Pia al Pallars. Josep Calassanç, oficial de Tremp (Tremp: Garsineu edicions, 2019), senyalant les aportacions que s’hi fan a la història de Claverol. Es va passar un breu film de la celebració del 27 d’agost de 1973 i d’algunes fotografies, acte amb què el bisbat d’Urgell donava la rectoria de Claverol a l’Escola Pia. El film, guardat a l’Arxiu Provincial, va ser digitalitzat recentment, cosa que en permet una major difusió.

Després, al temple parroquial es va concelebrar l’eucaristia. La Festa va concloure amb un pica pica ofert per l’ajuntament en el pati de la rectoria.