A finals d’abril, una part de l’equip de voluntàries de Benallar vam visitar l’Ana Royo, antiga directora de la Fundació Benallar, a Tetuán. Van ser dies d’emocions remogudes, pel retrobament, però també per la possibilitat de conèixer la realitat migratòria des de l’altre costat.

Vam visitar el centre Elin a Ceuta, gestionat des de fa 20 anys per les Vedrunes, una associació de voluntàries que realitzen: acollida de persones migrades no documentades, des de relacions d’igualtat; la sensibilització a escoles i la universitat, per trencar estereotips sobre la immigració i finalment, la denúncia de la violació de drets (entitat que lidera la denúncia anual que es fa sobre els fets de Tarajal 2014). Ens van posar en context de les noves polítiques migratòries europees i de la greu persecució de la població subsahariana.

A Tetuán vam tenir l’oportunitat de conèixer Trek Amal, un projecte intercongregacional: Teresianes, Jesús Maria i Sagrat Cor, on actualment treballa l’Ana Royo, adreçat a població subsahariana que aspira accedir Europa. Tres grans programes: l’acollida i acompanyament; un espai de dignificació: amb dutxes, rober i sala d’estar, i l’espai de dones, amb tallers i materno-infantil. Va ser molt interessant el diàleg que vam mantenir amb nois i noies que verbalitzaven que el seu camí fins al Marroc havia estat llarg i dolorós, en molts casos, i que estaven disposat a fer tot el possible per accedir a Europa, que el seu somni anava molt més enllà de les dificultats que es poguessin trobar en el vell continent.

L’impacte de la tanca amb les concertines, el pas fronterer amb els ”porteadores” esperant per entrar a l’Estat per comprar mercaderies, els punts d’espera on es concentren els joves per fer el salt, l’abús dels drets d’adults i menors, la conversa amb els joves que esperen fer realitat el seu somni, les repressores polítiques migratòries europees, el record de tots els joves que han passat per Benallar , el testimoni de les religioses de Ceuta i Tetuán… ens queda molt per pair i assimilar. Som conscients que la nostra tasca com a voluntàries mantindrà la passió i l’afecte de sempre, però la mirada des de l’altre costat ens referma en l’aposta per l’acollida, allò que ens defineixi i, ens empeny a la denúncia i a seguir treballant pels drets de totes les persones.

Equip de voluntàries de Benallar