Cada any l’Escola Pia de Catalunya organitza una Jornada Pedagògica per a totes les persones que treballen i/o col·laboren de les seves Institucions Educatives.

Enguany estem ja a la XXX edició de la Jornada Pedagògica, que se celebrarà el 5 de maig a l’Escola Pia Nostra Senyora. Portarà per títol ’30 anys de màgia’, ja que coincideix amb les tres dècades de creació del Secretariat de les Institucions Educatives.

Al llarg dels anys i per mèrit propi, la Jornada Pedagògica s’ha convertit en una data especial del calendari, un espai de formació i creixement professional però també d’intercanvi i de trobada. Cada curs, una escola diferent és seu de la jornada, acollint els companys i companyes de la resta de centres. La primera escola va ser Terrassa (1989) i el tema monogràfic que es va tractar, la Tutoria. La segona, Balmes, i la tercera, Granollers, i van tractar respectivament l’avaluació i les innovacions pedagògiques i didàctiques.

Des de llavors, cada curs, s’ha celebrat aquesta cita. Cada jornada s’ha dedicat a un tema monogràfic, com per exemple i a més dels citats, Europa com a repte per a l’escola, la diversitat com a projecte, el goig de ser educador, el nostre estil metodològic o, més recentment, aprendre a ser feliç, o el treball com a joc d’emocions. La darrera va girar al voltant de la pregunta “Som educadores? Som educadors?” i ens van acompanyar el periodista Jaume Barberà que va parlar amb la pedagoga Pilar Benejam sobre com ha de ser l’educador o educadora d’aquest segle. Després vam celebrar una taula rodona en que diferents mestres de les nostres institucions com el Xavier Nieto, mestre de primària, l’Anna Gargallo, mestre de secundària, la Mònica Rocafort, educadora de pisos, en Bernat Dolz, educador en el lleure, l’Olga Canet, mare, i l’Steen Knudsen, alumne, donaran la seva opinió sobre les característiques del docent actual.

Els formats de la jornada poden ser diferents (ponència marc i treball en grups, taula rodona, fira d’experiències…)

XXVIIè Premi Sant Josep de Calassanç