La vida es bella, ya verás

como a pesar de los pesares

tendrás amigos, tendrás amor.

Un hombre solo, una mujer

así tomados, de uno en uno

son como polvo, no son nada.

Tu destino está en los demás

tu futuro es tu propia vida

tu dignidad es la de todos.

José Agustín Goytisolo

 

L’escola és espai de convivència.

L’escola, com la vida, és impensable pensar-la com un fet individual. Per aprendre, igual que per viure, necessitem de l’altre, dels altres. A l’escola convivim per aprendre de la mateixa manera que aprenem per conviure.

Deslligar l’aprenentatge de la convivència és grotesc.

Però què vol dir conviure, dins el marc escolar? Què implica, a què ens compromet?

La llista possiblement podria ser llarguíssima que ja de fet a l’escola la xarxa de relacions és infinita…. Alumnes, mestres, persones amb altres tasques i responsabilitats, mares, pares, àvies, avis., tots i totes formem un ric teixit de relacions d’un alt nivell educatiu.

Ho concreto, però amb els dits d’una ma…

Conviure vol dir fomentar la participació i la implicació de tota la comunitat educativa: treballadors/es, famílies i sobretot els i les  alumnes i que n’ha de ser un agent actiu tant en la vida com en l’aprenentatge.

Conviure vol dir fomentar el diàleg, la cooperació, el compromís vers l’altre, sobretot el més feble, conviure per fer de l’escola el primer pas per un món millor.

Conviure vol dir comprometre’s amb l’equitat, viure la diversitat com una riquesa, sabent que no tots arribarem allà mateix, però que ens podem ajuda per arribar el més lluny possible, sabent que l’escola no és una cursa d’obstacles, sinó, un espai a l’abast de totes i tots, de creixement i cultura.

Conviure vol dir aprendre a tenir cura d’un mateix, saber-se trobar des de la profunditat del jo, per obrir-nos al món, l’univers…

Conviure per crear una cultura de no violència, de Vida amb majúscules… per aprendre a resoldre els problemes a través de l’escola i el diàleg

 

A l’Escola Pia de Catalunya creiem fermament en l’escola com a espai de convivència. Us en presentem aquí alguns exemples: