Arribats a les vacances d’estiu, cadascú opta per allò que més li agrada o el que més li convé: uns dies amb la família al mar o a la muntanya, un viatge pendent per conèixer algun racó de món ajornat de fa temps o aprofitant alguna oferta turística, retrobar-se amb els veïns i amics del poble on vam néixer, gaudir d’uns dies al càmping, o mantenir-se a la ciutat aprofitant les ofertes estivals locals.

N’hi ha, però, que aprofiten l’estiu per fer els preparatius per a un viatge més llarg: els voluntaris de llarga durada. Fa anys que l’Escola Pia ofereix aquesta opció a persones interessades per donar el bo i millor d’ells mateixos a comunitats populars, vinculats a alguna comunitat i projecte escolapi.
Tenen un perfil similar: acostumen a ser persones joves, vinculades a la nostra institució, que just acaben o fa poc que han acabat la seva formació universitària i que encara no tenen cap compromís familiar o laboral definitiu, que els impedeixin donar un any de les seves vides als qui més ho necessiten.
A finals de juliol tornaran a casa en Tomàs Miralles i l’Elena Fonalleras. Vinculats a l’Escola Pia de Mataró, han estat un curs sencer a la colònia de San Martín, a Mexicali, al costat de l’escola “Instituto José Calasanz”. Un barri popular a 150 metres de la frontera dels EUA, amb un mur renovat, que ha guanyat en alçada, però que a dir dels veïns, és més fàcil de saltar que l’anterior.

En Tomàs i l’Elena han deixat petjada, però sobretot, aquesta estada d’un any a Mexicali ha marcat profundament els seus cors i la seva vida. Hi anaven per donar tot el que poguessin i tornen havent rebut més del que es pensaven.

També estan preparant les maletes altres dues joves, vinculades a les nostres escoles de Sabadell i de Sarrià: la Núria Martínez-Sarrau i la Laura Rodrigo. La primera de l’Esplai Can Colapi de Sabadell, la segona dels grups Mou-te de Sarrià. Tots just han acabat el magisteri i faran de mestres per gairebé un any a l’Escola Pia de les Filipines, treballant en una escola i en un projecte d’orfes amb les religioses de la Mare Teresa de Calcuta a Mindanao, a partir del mes de setembre.

A la seva tornada els rebrem amb alegria i esperem poder compartir amb ells la seva experiència, però sobretot, estarem desitjant que ens contagiïn, a nosaltres i a la gran família de l’Escola Pia de Catalunya, la seva solidaritat.

Benvinguts els qui torneu, bon viatge a les qui hi aneu, i bon estiu a tothom.