Quan parlem de l’Escola Pia de Catalunya pensem, com és lògic, en totes les institucions i activitats que realitzem dins del territori català. Però la nostra Província escolàpia és mare d’altres “Escoles Pies”.

El primer fill va ser l’Escola Pia de Cuba, fundada l’any 1857, ja fa 161 anys, que va esdevenir membre de la nova província escolàpia de Centre Amèrica i el Carib, l’any 2003. Actualment a Cuba, després de la nacionalització de cinc escoles i una casa de colònies, queden dues parròquies, dos centres culturals i una llar d’infants.

El segon fill també és americà: l’Escola Pia de Mèxic, creada l’any 1913, que esdevingué independent, com a província, el 1990. Actualment compta amb set parròquies, sis escoles i setze centres d’acció social i d’educació no formal.

El tercer americà va arribar l’any 1949, quan un grup d’escolapis fundà l’Escola Pia de Les Califòrnies, a la frontera entre Mèxic i EUA. Avui compta amb set parròquies, una escola i setanta centres d’acció social i educació no formal.

El 1962, una altra expedició d’escolapis es dirigí al Senegal, que el 2013 s’unificà amb els escolapis de Costa d’Ivori i fundaren la nova província de l’Àfrica de l’Oest. Avui, set parròquies, sis internats, tres centre socioculturals, set escoles, dos granja-escoles i un centre de promoció de la dona.

Com veieu, tres dels fills ja s’han fet grans i n’hi ha un d’adolescent que segueix creixent: la Viceprovíncia de Les Califòrnies. És per aquesta raó que un grup de professores i professors de Catalunya va visitar-los el passat mes de març. Esperem que sigui la primera i que puguem repetir novament l’experiència el curs vinent.