Des del curs 2011-2012, els responsables de l’àrea de pastoral del Secretariat de les Institucions Educatives de l’Escola Pia de Catalunya, en encetar un nou quadrienni després del Capítol Provincial, varen posar en marxa un nou curs de formació per adults, adreçat a tot el personal vinculat d’alguna manera a la nostra institució (equips directius, docents i personal d’administració i serveis de les escoles, membres de les fundacions i de Colònies Jordi Turull, algun religiós escolapi…). Amb el títol “Un cristianisme viu per a un món nou” es presenta com un espai d’informació i reflexió serioses, rigoroses i obertes sobre el fet religiós en general i la proposta cristiana en particular, en el context de la nostra societat moderna, pluralista i secularitzada.

Més concretament, els objectius que pretén aquesta proposta són els següents:

  1. Re/descobrir el sentit transcendent que pot tenir la vida.
  2. Re/expressar com és possible tenir una imatge i experiència de Déu que ens enriqueix i allibera, en un món secular, científic i tecnològic.
  3. Re/descobrir què vol dir i què implica ser cristià.
  4. Adonar-se que és possible viure la fe en comunitat, més enllà de la institució eclesial.

Consten com a destinataris totes aquelles persones que hi estiguin interessades i aquelles a les quals se les pugui convidar a participar-hi, des de la mateixa institució.

Fins al curs passat (2016-17) el programa constava de tres parts, a desenvolupar al llarg dels tres trimestres del curs. La primera part portava per títol “Què vol dir creure?” i constava de quatre aproximacions al tema, des de diverses perspectives científiques (cosmologia, biologia, sociologia, psicologia). Aquestes sessions es desenvolupaven dintre del mes d’octubre a la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri, al barri barceloní de les Tres Torres i en règim intern durant quatre dies, per tal de cohesionar el grup de participants, que s’ha situat cada any entre 15 i 20 persones.

La temàtica del segon trimestre, presentada com a plantejament i reflexió a l’entorn d’algunes qüestions de vida humana i cristiana, consistia en la lectura personal i un diàleg “online”, en el marc d’un fòrum online i durant 10 setmanes, en relació als 10 capítols continguts en el llibre del teòleg suís Hans Küng Lo que yo creo (Ed. Trota, Madrid, 2011).

La tercera part pretenia donar alguns elements per a respondre a la pregunta Què ens diu el cristianisme?, a través de quatre jornades dutes a terme a principis de juliol, tres de les quals tenien lloc als locals de l’Equip de Gestió i una quarta al monestir de les monges benetes de Montserrat. L’experiència dels 5 primers anys va palesar la dificultat d’aconseguir un quòrum d’assistència durant aquestes dates, per la qual cosa aquesta part es va reconvertir, el curs passat, en un cap de setmana dintre del mes de maig.

Finalment, el calendari d’aquest curs s’ha reestructurat gairebé del tot, quedant actualment d’aquesta manera: El contingut de les fins aleshores 1a i 3a part s’han fusionat en una sola i s’han encabit en cinc dies inicials, l’últim dels quals ha consistit en la jornada realitzada a Montserrat. Per la seva part, el fòrum online relatiu a la 2a part s’ha iniciat a partir de la setmana següent a la de règim intern i s’acabarà a principis de febrer de l’any vinent.

Des del primer moment, la voluntat primigènia d’aquesta proposta era la de presentar, de manera honesta i engrescadora, la possibilitat de veure i viure el fenomen religiós en general i l’experiència cristiana en particular, com un factor d’enriquiment, humanització i alliberament personal, en un context com el nostre, en el qual aquestes realitats són objecte, sinó d’hostilitat, en tot cas i si més no… d’indiferència.

A hores d’ara, el balanç d’aquests sis anys (a l’espera de l’actual) és altament positiu. El llistat actual dels participants arriba exactament a les 130 persones. A partir de l’avaluació realitzada, podem dir que el grau mitjà de satisfacció és notablement elevat. Si és així, ens congratulem del fet que hagi estat un element de creixement i enriquiment de les persones i per tant, també sens dubte, per a la institució que ho promou.

 

Francesc Gutiérrez (Guti)

 

Voleu saber què n’opinen els participants? Aquí us deixem tres testimonis del darrer curs: