L’any 2014, a Sabadell començava a caminar un nou projecte de l’Escola Pia de Catalunya: les Taules de Presència. Aquest espai de diàleg i debat, on es reuneixen entitats i persones significatives de la presència escolàpia de cada territori, vol ser l’espai on reflexionar sobre l’arrelament i el sentit de la Missió en els diversos barris, pobles i ciutats de Catalunya on l’Escola Pia es fa present.

La Taula de Presència de Sabadell està formada per responsables i educadors de l’escola, el Club Esportiu, l’Esplai Can Colapi, l’AMPA, els grups de reflexió d’adults C+5 i Un pas més, la comunitat de religiosos, l’escola de pares, la subseu de la Fundació Educació Solidària, l’Escolania de Sant Agustí i, algunes persones convidades a títol individual.

La primera tasca que dugué a terme la Taula de Sabadell fou estudiar la pròpia presència: Qui som? Què fem? Com ho fem? Quan ho fem? On ho fem? Una primera conclusió d’aquest estudi va portar a identificar un fet sorprenent: tots som escolapis, i tots col·laborem amb tots, però no hi ha cap acte periòdic de l’Escola Pia de Sabadell on hi participem totes les entitats. Per aquest motiu, la Taula decidí impulsar una activitat nova, organitzada per totes les entitats i col·lectius de la presència. L’activitat triada fou una jornada de recollida de diners per a la Marató de TV3.

En aquests moments, i a banda de coordinar aquesta activitat que ja ha esdevingut una cita del calendari escolapi sabadellenc, la Taula ha decidit entomar una reflexió més profunda, i que li comportarà una feina de llarg recorregut: no ja estudiar la realitat de la presència, sinó la visió de la presència: Qui volem ser? Què volem fer? Com ho volem fer? Quan ho volem fer? On ho volem fer?

Que aquestes reflexions es facin a nivell de territori, i des de la diversitat i pluralitat interna de l’Escola Pia, és un pas fonamental vers una escola cada cop més participativa, arrelada, i compromesa. Les taules que han seguit la de Sabadell (Nou Barris, Granollers i Vilanova) i les que s’aniran constituint properament caminen vers aquest horitzó. Endavant!