Prop de 100 alumnes de Secundària i 20 mentors universitaris treballant junts per donar resposta als reptes estratègics de la seva ciutat. Resultat? Propostes tan innovadores com una boia que recull i emmagatzema els plàstics del mar o un disseny tèxtil intel·ligent que a partir d’una paraula clau envia localització a contactes predeterminats per evitar l’assetjament sexual. Un jurat sorprès, un alcalde entusiasmat i empreses punteres que volen reunir-se amb els joves creatius.

Una escena d’una sèrie juvenil de Netflix? No: el Camp d’Innovació celebrat el passat 25 de gener a Mataró, en el marc del projecte europeu Claim Your Future. CYF treballa el lideratge dels joves en matèria d’emprenedoria social a les seves regions. Hi participen 6 països: Holanda, Portugal, Anglaterra, Lituània, Alemanya i nosaltres. En diferents regions es porten a terme activitats com aquesta per identificar les necessitats socials del seu entorn i donar-hi resposta, tenint la possibilitat de que 8 alumnes cada any puguin participar d’un viatge a un altre país per tal de conèixer altres experiències.

A principis d’aquest curs, els alumnes de l’Escola Pia de Mataró, la GEM i la Thos i Codina van visitar les empreses de la capital del Maresme que treballen sobre els reptes socials de la ciutat. El dia 11 i 25 de gener, en grups, van treballar per donar la seva resposta a aquests grans reptes en àrees com el mar en valor o el tèxtil intel·ligent en el marc del Camp d’Innovació.

Amb el suport de 20 alumnes del Tecnocampus (que han dissenyat els materials i s’han format per tal de fer de mentors durant l’esdeveniment), i a partir del mètode del Disseny Thinking, van acabar prototipant les seves propostes. Quatre grups per a quatre reptes: un jurat format pels mentors i professors de tecnologia van escollir quatre finalistes entre propostes com una plataforma digital per a reunir les cooperatives de la ciutat per promocionar els seus productes -teranyesme-. Un jurat format pels directors de les tres escoles participants, la coordinadora de Claim Your Future, una especialista en innovació social de Mataró i el director del Servei Estratègic de la mateixa ciutat van escollir el projecte guanyador. Els quatre alumnes -entre ells, Maria Azahara Alcaraz i Laura González, de l’Escola Pia- viatjaran a Lituània per conèixer les propostes dels seus companys europeus en una trobada el proper mes de febrer. Quan aquests tornin es durà a terme una taula rodona sectorial per tal de compartir l’experiència viscuda i les idees apreses.

Tissue ones, la seva proposta, lluita contra l’assetjament sexual a través del disseny d’uns sostenidors amb tèxtil intel·ligent. Porten un xip incorporat que, en detectar paraules claus, envia la localització de la noia a una llista predeterminada de contactes. En les properes setmanes, els alumnes visitaran una empresa tecnològica amb seu a Mataró per compartir la idea i valorar la possibilitat de fer-la realitat.

Claim Your Future

A la Fundació Servei Solidari, de l’Escola Pia de Catalunya, treballem per fomentar l’autonomia i la ciutadania plena de joves i adults en risc d’exclusió social. CYF ens dóna la possibilitat de treballar amb joves sobre la conscienciació i la participació en el seu territori, mitjançant l’emprenedoria social. I ho fem conjuntament amb l’Ajuntament de Mataró (a partir del Cafè del Mar i del Servei d’Estratègia), Tecnocampus, Escola Gem, Escola Thos i Codina i Escola Pia Santa Anna.