La Fundació Educació Solidària (FES) de l’Escola Pia de Catalunya és a punt de celebrar els seus vint anys de trajectòria, durant els quals no ha parat d’impulsar accions de vincle i de compromís entre Catalunya i els països on hi recolza o hi ha recolzat projectes (com Senegal, Mèxic, Cuba, Bolívia…). Si hi ha, però, uns clars protagonistes d’aquest vincle, són els voluntaris i voluntàries que, cada estiu, decideixen passar les seves vacances reforçant aquests projectes en els propis territoris. Són persones que s’han format, que han viatjat, que han treballat desinteressadament i que, al tornar, han fet de la seva experiència un instrument de transformació de la nostra societat, per tal de convertir-la en més solidària, crítica i compromesa. La celebració dels vint anys de la FES, doncs, no tindria sentit sense ells i elles.

Ara bé, com podem implicar-los en aquesta celebració? I, més important encara: com podem aprofitar l’aniversari per reforçar encara més el vincle entre els antics voluntaris, i la FES? Per respondre aquestes preguntes, el dissabte 3 de febrer es van reunir a Barcelona una bona colla d’exvoluntaris i exvoluntàries (bé, de fet, molts encara són voluntaris i voluntàries en actiu!) per tal d’ajudar els tècnics de la FES a plantejar aquests reptes. Va ser una jornada participativa molt emotiva, que va servir perquè es retrobessin velles amistats i complicitats.

Durant la sessió, es va configurar un «museu efímer», a partir d’elements aportats pels propis participants. Va ser una gran ocasió per fer aflorar de nou records i vivències. Els i les participants van estar dialogant i debatent al voltant de quatre eixos:

  • La participació dels antics voluntaris en les accions de sensibilització i educació per al desenvolupament.
  • L’acompanyament dels nous voluntaris per part dels antics voluntaris.
  • El suport dels antics voluntaris en les campanyes de recerca de fons.
  • La construcció d’una «comunitat de voluntaris i exvoluntaris».

A partir de les seves reflexions, la FES ha constituït quatre comissions de treball, per desenvolupar i fer aterrar les diverses propostes treballades. A més, s’han afegit els suggeriments sobre la celebració del vintè aniversari al pla de treball dels organitzadors de la festivitat. Fou, doncs, un dissabte molt ben aprofitat: sota el lema «Ara i aquí, FES!» es va fer molta FES!