L’Anna Jolonch, Dra. en ciències de l’educació i professora associada a la facultat d’educació de la Universitat de Barcelona, és la formadora que acompanya des del curs passat als equips directius de l’Escola Pia.

La formació, que ja es va començar a fer el curs passat, s’està fent enguany en un format en línia, amb la finalitat de dotar als equips directius de noves eines de lideratge pedagògic. En una entrevista, l’Anna Jolonch posava de manifest la necessitat de parar atenció en la innovació pedagògica per crear una cultura col·laborativa. “Hem de treballar amb aquesta clau d’oferir recursos, formació als docents, observació dels companys per tal d’aprendre… Igual que els alumnes han d’aprendre, hem d’oferir l’oportunitat als docents que també ho facin: Cultura Col·laborativa, que a més a més aporta satisfacció laboral, ens enriquim i els alumnes aprenen millor”.

“En part gràcies a aquestes eines estem canviant des del curs passat l’organització directiva del centre. És a dir, estem repensant quines funcions recauen sobre quines persones. Estem descentralitzant les funcions i les diferents responsabilitats. Directament i indirecta, aquest canvi ha de generar més entusiasme i satisfacció en els docents. I és clar, tot ha d’aterrar a l’aula. És més, serà un fracàs si no aconseguim que això no es vegi reflectit a les aules, en la motivació dels alumnes”. 

Jordi Fontoba, director gerent de l’Escola Pia de Sabadell.

 

“Sobre la formació jo diria que és una interessant i necessària. Com a líders pedagògics que som, hem d’ajudar a implementar noves maneres de fer. Som especialistes en moltes coses, però ens falten eines com el Catalyst que manera molt innovadora ens fa veure com podem entomar els problemes que se’ns plantegen en els equips directius. Una de les conclusions que n’hem tret, és que necessitem més moments de reflexió pedagògica. Sovint actuem amb aquelles coses urgents i cal fixar aquests moments de reflexió pedagògica. Ha sigut molt enriquidor”.
Dolors Masclans, coordinadora de secundària de l’Escola Pia de Caldes.