El 14 de febrer de fa 10 anys l’Escola Pia va estrenar una nova ubicació de l’Arxiu Provincial. Un canvi que va permetre fer l’arxiu molt més accessible i obert a tothom.

A més a més, amb la nova ubicació, l’Arxiu va passar a disposar de més espai, uns compactes més grans i nous, un sistema de climatització i una sala per a la consulta i recerca. Es va donar, així, un valor més gran als fons que es custodien a l’Arxiu.

 

I quins són aquests fons? Aproximadament uns 20.000 llibres, amb una cronologia que va del segle XV al XXI, amb una especial importància dels exemplars dels segles XVI, XVII i XVIII, molts d’ells únics, que s’afegeixen periòdicament al Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya. L’Arxiu també compta amb un fons documental d’uns 600 metres lineals, amb informació de l’orde (establerta a casa nostra des de finals del segle XVII), de les institucions educatives, fundacions, documentació personal dels religiosos, fons històrics i propis i també d’altres que han estat dipositats a l’APEPC per a la seva conservació.

Una font documental única per a l’estudi de la nostra Institució, però també per a crear identitat, per ajudar-nos a administrar el nostre patrimoni i ajudar en l’organització documental del nostre dia a dia.

 

L’APEPC es creà el 1969 per decret de l’aleshores Pare Provincial, Salvador Salitjes; els primers quatre anys estigué a Moià, fins que el 1973 es traslladà a Barcelona, al segon pis de l’edifici de la Cúria Provincial. Amb els anys passà al primer pis, fins que el 2011 se situà, definitivament, a l’entresòl. Aquest darrer trasllat va permetre ampliar l’espai de la biblioteca, incorporant-hi els fons que hi havia a Alella i tota la secció de llibre antic; el d’hemeroteca, que estava escanyada per manca d’espai; i afegir-hi una secció de pinacoteca, amb uns compactes adients.

 

Saps com pots visitar l’arxiu?

Només has d’enviar un correu a arxiu.provincial@escolapia.cat
L’Arxiu està obert de dilluns a divendres de 9h a 14h.