Josep Maixenchs i Agustí (Terrassa, 18 de novembre de 1943), cinesta, ha mort avui, 10 demaig. Maixenchs es llicencià en Història de l’Art a la Universitat de Barcelona. Posteriorment es diplomà en Estètica i Història de la Cinematografia i en Semiologia de la Imatge Audiovisual. Va treballar a l’Escola Pia de Mataró, l’Escola Pia de Sitges i a l’Escola Pia de Sarrià, al Centre Calassanç de Formació Professional —origen de l’ESCAC— .

El 1994 va fundar l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), adscrita a la Universitat de Barcelona, de la que en fou director, i es dedicà a difondre el cinema a través de la docència i la participació en diversos festivals. El 2002 va rebre el Premi Homenot; el 2005 el premi González Sinde de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya; el 2009 va rebre el premi Prisma d’Honor de l’Associació Espanyola d’Autors d’Obres Fotogràfiques Cinematogràfiques. El 2010 va rebre el premi Maria Honorífica del Festival Internacional de Cinema de Catalunya – Sitges en reconeixement a la seva carrera. El 2012 va rebre la Medalla d’Honor de la ciutat de Terrassa i la Creu de Sant Jordi per la seva aportació al cinema i a la difusió de la ciutat arreu del món. També era membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català. El 25 de juliol de 2014, el plenari del Consell Municipal de Barcelona aprova la seva distinció amb la Medalla d’Or de la Ciutat.

La Mostra Audiovisual de l’Escola Pia de Catalunya porta el seu nom, en reconeixement al lligam amb la nostra institució i la seva tasca educativa per fomentar l’estima pel cinema entre els joves.

Entrevista a TV3 i a la UB

Notícia sobre la seva mort EL PUNT-AVUI