L’Escolapi Josep Maria Monferrer ha sigut guardonat, aquest 21 de setembre, amb  la Creu de Sant Jordi 2020 per la seva tasca com a educador i dinamitzador cultural al barri de la Mina.

La Creu de Sant Jordi ha sigut el reconeixement a una trajectòria de més de 45 anys vetllant pels infants i joves d’un barri amb un context sociocultural complex. El ‘Monfe’  ha sigut i és un líder per a molts dels veïns i les veïnes de la Mina. Un enamorat del barri que ell mateix definia així: Si jo l’hagués de definir, avui, la definiria com l’habitació dels mals endreços d’unes ciutats que no saben on col·locar la gent que els sobra. El Raval, també estava molt tocat i tancat, i estaven a prop de la Rambla. Aquesta ciutat que viu del turisme… Com mouen aquesta gent que molesta? Obren universitats, hotels… i aquella gent l’han de treure. Hi ha una pressió policial molt forta. Al mercat de les drogues de la Mina, el més gran de l’Estat, el 80% de la gent anava abans a Barcelona i ara vénen aquí. Per què? No hi ha gairebé control policial al nostre barri. Tens un pis molt maco, Barcelona, però té una habitació que tanques amb clau amb tot el que hi tens tancat.

Treballant per millorar la vida dels seus pròxims, l’escolapi també és fundador i conductor de l’Arxiu Històric de la Mina i el Camp de la Bota i ha treballat fermament per la conservació de la memòria històrica d’aquest barri.

Recuperem l’entrevista que li vam fer el curs passat.

https://www.youtube.com/watch?v=6mUw7fMI_4Q&feature=youtu.be