L’Ajuntament de Tremp i el Consell Comarcal del Pallars Jussà han concedit una beca per a l’estudi de la biografia de Calassanç al Pirineu català i les arrels de l’Escola Pia al Pallars.

El jurat de la 7a Beca Mn Jesús Castells i Serra considera que el projecte titulat “Les arrels de l’Escola Pia al Pallars. Josep Calassanç, oficial de Tremp” podrà contribuir al coneixement d’un període històric poc estudiat dins l’àmbit territorial de la beca i té una projecció que més enllà de la recerca, ja que dibuixa una ruta, dins el “Camí de Calassanç”, que pot tenir repercussió en la valorització patrimonial de la comarca. Finalment, es té en compte la recuperació d’aquesta figura, reconeguda internacionalment i poc coneguda dins l’àmbit local. L’equip de treball està format per Joan Florensa, arxiver i historiador de l’Escola Pia de Catalunya; Aniol Noguera, responsable del Camí, i per Roger Bergé, estudiant d’Arqueologia.

Quan Josep Calassanç va començar a Roma, ara fa més de 400 anys, l’Escola Pia – el que s’ha reconegut com l’inici de l’escola popular europea – portava ja la idea des de la seva vivència en terres catalanes. Localitats com Tremp, Claverol, Talarn, Senterada, Conques, Durro o Gerri de la Sal, entre d’altres, guarden fragments de la seva història i de l’inici de l’Escola Pia a Catalunya. Estudiar el període de finals del segle XVI, al Pallars, pot esdevenir clau per entendre un projecte escampat arreu del món.

El projecte presentat pretén revisar la biografia de Calassanç en el seu pas pel Pallars (1587-1591), la relació de localitats com Tremp i Talarn en la implantació de l’Escola Pia a Catalunya i, finalment, presentar el recorregut del Camí per les terres pallareses.

L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà conserva diversos fons on s’han localitzat dos documents manuscrits per ell, altres documents que són testimoni del context històric en el que va viure i també documentació diversa sobre els processos de fundació d’escoles pies al Pallars. L’estudi becat permetrà conèixer més a fons tot aquest material i també fer recerca en altres arxius de Catalunya, com l’Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya.

Més informació:

Xarxa d’Arxius Comarcals

Grup d’Arxivers de Lleida