Un grup d’educadors de l’Escola Pia Caldes va plantejar als seus alumnes de 6è de Primària una pregunta: “Podem comptar amb vosaltres?” i un repte: “Organitzar una campanya de venda de llibres reciclats per Sant Jordi” amb l’objectiu d’aconseguir becar persones migrants que volen aprendre català, castellà i seguir cursos d’alfabetització. Neixia així un itinerari d’aprenentatge en el marc de la campanya ReciclaCultura de Servei Solidari. Durant setmanes, aquests nois i noies de 12 anys, han treballat sobre els moviments migratoris, què és un migrant i què porta algú a deixar casa seva, com són la marxa i l’arribada al nou pais… entre d’altres aspectes.
Dimecres 21 de març, aquests 75 alumnes i els seus mestres van deixar les seves aules i van venir a les de la Fundació Servei Solidari, al barri del Raval de Barcelona, per conèixer les respostes de la veu dels protagonistes d’aquesta aventura, un grup de persones migrants, i dels professionals i voluntaris que les acompanyen.
El Diari Ara va assistir a una de les trobades i la periodista va recollir la seva experiència en una crònica que us convidem a llegir: “Ser pobre és quan no tens família” i “455 joves immigrants perdran la protecció de la Generalitat”
Dividits en tres grups, els nois i noies han sentit les històries dels migrants, alguns de només 4 anys més grans que ells, i han conegut els obstacles que han hagut de superar i superen cada dia, el que suposa aprendre una nova llengua i cultura…  Però sobretot han pogut compartir amb ells i elles els seus somnis i la seva lluita.  Aquestes sessions, que han durat una hora, han estat d’intercanvi per a tots i totes, ja que han permès apropar realitats que, de vegades tot i tocar-se, poden semblar llunyanes. “Què penses quan veus un noi marroquí com jo pel carrer?” preguntaven les persones que han vingut de lluny i els alumnes responien. “Tens contacte amb la teva família?” o “Quin ha estat el moment en què has tingut més por del teu viatge?” preguntaven després els altres i recordaven els primers. Al final tots coincidien en afirmar: “ens agraden coses molt semblants!” com el futbol o estar amb els amics, viure en pau i tenir un futur.
El proper 23 d’abril, el dia de Sant Jordi, els alumnes de 6è de Caldes oferiran llibres reciclats a canvi d’una petita donació per tal d’aconseguir beques que permetin a les persones que han conegut i a moltes d’altres estudiar català, castellà o aprendre a llegir i a escriure. Aquest aprenentatge serà, sens dubte, el primer pas per a la seva inclusió en la nostra societat, que ja és també la seva.